Continuing with our blog series that highlights each of our studio's core values, today we will focus on Evolution. At Samsel Architects, we thrive on evolution. We spend time during the design process in each project to explore new ideas and push our design, building on our past to push us towards our future. As individuals and as a firm, we value learning in every way. We are most satisfied when we challenge the status quo in our design and in our own lives. We move the bar, play with the existing paradigm, and are unafraid to let go of what

2020 marks thirty-five years for our firm. Since our founding, we have worked on hundreds of projects of all kinds throughout the Southern Appalachian region. In honor of the anniversary, we are reviewing the evolution of our projects since opening our doors in 1985. Today we take a glimpse at a handful of our historic preservation projects in downtown Asheville. You can see the previous 35th Anniversary posts here: Hospitality & Education Commercial Residences 1 Residences 2

2020 marks thirty-five years for our firm and we have decades of past work that won’t fit on our website. This summer we are digging through our archives and looking back at the evolution of our work since opening our doors in 1985. This is the second installment of our past residential projects. You can see the first installment here. Check back soon for the next installment.

2020 marks thirty-five years for our firm and we have decades of past work that won’t fit on our website. So, this summer, we are digging through our archives and looking back at the evolution of our work since opening our doors in 1985. Today we take a glimpse at some of our past residential projects.     Check back soon for even more of our project archives.

Our client, an avid outdoorsman and environmentalist, came to us with a unique piece of land in the southern Appalachian Mountains. Our shared vision for this modern cabin design was to minimize the impact on this fragile ecosystem. The building site is within a dense red spruce forest at 5,700 feet elevation. The evergreen forest and high elevation create a micro climate and habitat that supports rare species of flora and fauna. The design concept began with concealing the visual impact of the cabin as much as possible. We placed the cabin downhill, away from the parking area and preserved a

This woodland cottage, located in the Town of Biltmore Forest, near Asheville, North Carolina and the landmark Biltmore Estate, is modern in its construction while holding true to historic examples in the area. From the first glimpse of the exterior through the trees, the house appears as if it has always been there. In response to our client’s request that the house not appear dominant or outwardly showy, we rotated the home’s linear footprint to greet guests with its shortest façade, presenting the impression of a small cottage. The design of the house alludes to the countryside homes of C.F.A. Voysey,

  Samsel Architects is part of the design team creating the master plan for the property at the junction of Haywood Road and Page Avenue, known locally in Asheville as the “Pit of Despair.” We teamed up with Nelson Byrd Woltz Landscape Architects and the City of Asheville to transform this neglected area into a unique cultural center.   History This area of Asheville was home to the original Battery Park Hotel, which sat upon Stony Hill at an elevation seventy feet above the current site. The Hotel was demolished and Stony Hill excavated to flatten the area for the new Battery Park Hotel

Our client, a young family of five, asked us to design a contemporary farmhouse on mountain land that has been in their family since a Revolutionary War land grant. The farmstead features numerous structures built by the husband’s great grandfather and served as our inspiration: simple forms and a character rich with a sense of place. Our design honors the history of the valley with a new home that could be perceived as a thoughtful renovation to the original house. Tradition governs the home’s form: the classic farmhouse gable with wrap-around porch. A modern approach directs the details: clean lines, open

The Montreat Modern Residence is designed to be in harmony with its setting and to fulfill the family’s hopes for a multi-generational getaway. Our clients and their extended family have enjoyed the Montreat area for many years and wanted a permanent place that can be enjoyed for generations to come. This house, now in construction, is sited on a steep north-sloping mountainside. Limited access from the street and difficult topography presented a design challenge that was solved with an elegant L-shaped plan. The primary linear form of the home provides a welcoming covered entry on the south side and a covered