Blog

News + Events

We are pleased to announce the launch of our new website! 2020 marks our studio’s 35th anniversary and what better to celebrate than with a refreshed website? Our new site offers a more refined vision of our capabilities and a better understanding of our purpose. It allows for a comprehensive insight into who we are as a company and the breadth of services we can provide. Additionally, the new website gives better access and interaction with our portfolio of work, providing stunning visuals on residential, commercial, and in-progress projects. Users can continue to find inspiration, information, and industry news and content from

Today is Giving Tuesday, a global giving event that happens on the Tuesday after Thanksgiving. Giving back has been integral to our firm since the beginning. To show our support, we have pledged to give back 8% of our net profit each year to local non-profits. In the past five years, we have donated over $80,000 to fund causes and organizations whose work inspires us. We know that actions speak louder than words, so it's important that we also spend time volunteering as well as doing pro bono work for various charities and non-profits. We want to show up for our

Our client, a young family of five, asked us to design a contemporary farmhouse on mountain land that has been in their family since a Revolutionary War land grant. The farmstead features numerous structures built by the husband’s great grandfather and served as our inspiration: simple forms and a character rich with a sense of place. Our design honors the history of the valley with a new home that could be perceived as a thoughtful renovation to the original house. Tradition governs the home’s form: the classic farmhouse gable with wrap-around porch. A modern approach directs the details: clean lines, open

On November 16th, the Center for Craft celebrated its grand reopening of the National Craft Innovation Hub in downtown Asheville. We have been working with the Center for Craft on this project for the past three years, and were happy to celebrate the finished project with them. The National Craft Innovation Hub was created with the intention of providing office, event, and gallery space for creative collaboration among artists, researchers, curators and other members of the community. Its purpose is dedicated to promoting and supporting craft in an increasingly digital age by serving as a creative destination and a resource to

The Montreat Modern Residence is designed to be in harmony with its setting and to fulfill the family’s hopes for a multi-generational getaway. Our clients and their extended family have enjoyed the Montreat area for many years and wanted a permanent place that can be enjoyed for generations to come. This house, now in construction, is sited on a steep north-sloping mountainside. Limited access from the street and difficult topography presented a design challenge that was solved with an elegant L-shaped plan. The primary linear form of the home provides a welcoming covered entry on the south side and a covered

Inspired by principles of prairie-style homes, we translated these themes for this home to fit the context of mountain living. We focused on simple materials, openness, strong lines and lots of light. The exterior of this home, located at The Cliffs at Walnut Cove, uses a mix of textures anchored in the same neutral grey palette. Using a minimal color scheme allowed the different materials to integrate together, as well as into the surrounding landscape. The two-story gable entrance, featuring native stone piers and timber beams, welcomes guests inside. Walking into the home prompts a sense of calm and repose. The owners

The Berghaus brings German roots to the mountains of North Carolina. The home is located along a winding mountain road with a gently sloping woodland meadow at the top of a knoll. This meadow is a rare feature for the mountains and became the primary element that the design responded to. Our German-born client sought a minimal and durable mountain home that was a clear expression of its structure and function and without ornamentation. Their active family of five was looking to design a long-term home for their children to grow up in. The design solution engages the land and

Eagles Nest Outfitters (ENO), an Asheville-based outdoor company, challenged our studio to take a dingy office building from the 80s and transform the space into a day-lit, modern office. The space needed to enhance creativity, collaboration and productivity while also conveying a strong connection to the outdoors. Stripping the building down to its bones allowed us to give ENO the office they were envisioning - a functional and beautiful space that embodies professionalism, fun and a sense of calm. The exterior before renovations ENO had outgrown their downtown Asheville location and approached our studio to design a modern office renovation for their

This residence in The Cliffs at Walnut Cove uses simple forms and natural materials to create a comfortable hideaway in the mountains. Inspired by homes of the Pacific Northwest, we designed a very horizontal house with a low-profile roof so it would blend in with its surroundings. The site presented us with some challenges. The lot was very small with a very steep slope and a difficult driveway. We had to situate the house in a way that allowed for maximum space usage and mountain views. It was important for our clients to maintain as much of the view as possible,

For the seventh year in a row, Samsel Architects has been voted Western North Carolina’s #1 architect in the MountainX Best Of Poll! We appreciate the support from our community we've had for the past 34 years and hope to continue serving WNC for another 34 years (and more). Thank you, Asheville and Mountain Xpress!